افتادگی پلک؛ علل و درمان

افتادگی پلک؛ علل و درمان
درمان-افتادگی-پلک

افتادگی پلک مشکلی است که حتما در بین افرادی که اطرافتان هستند آن را مشاهده کرده اید. کسانی که چشمان افتاده‌ ای دارند، ممکن است از یک  بیماری به نام افتادگی پلک یا پتوز نشات گرفته باشد. دلیل ایجاد آن نیز بیماری های عصبی جدی یا سکته و تومور مغزی یا حتی دلایل ژنتیکی هستند. هر زمان که احساس کردید به این مشکل دچار هستید، باید بدانید مشکل جدی است و حتما با پزشک مشورت کنید.

افتادگی پلک به عنوان یک مشکل رایج زیبایی و حتی بینایی در تمامی جهان تلقی می شود. در صورت عدم برخورد افتادگی با مردمک چشم، اختلالی در بینایی فرد به وجود نمی آید و مشکلی وجود ندارد اما افراد زیادی هستند که از تاثیر این مشکل در زیبایی شان ناراحت می شوند و با دیدن پلک خود به این شکل روحیه خود را از دست می دهند به ویژه اگر این افراد کم سن و سال باشند. روش های درمانی که برای افتادگی پلک وجود دارد بر اساس دلیل این مشکل و شدت آن متفاوت هستند. اگر می خواهید بدانید که این مشکل  چگونه به جود می آید و روش های درمان آن کدامند، در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم، با ما همراه باشید.

افتادگی پلک چیست؟

این بیماری بر اثر افتادن پلک بالایی روی چشم ایجاد می شود. شدت آن می تواند کم باشد و تنها به اندکی آویزان شدن پلک اکتفا کند، یا زیاد باشد  و موجب پوشاندن مردمک چشم (نقطه سیاهی است و در مرکز چشم قرار دارد و عمل دادن نور به داخل را انجام می دهد) شود. افتادگی پلک می تواند باعث محدود شدن یا حتی از بین رفتن کامل بینایی طبیعی شود. هم در کودکان و هم در بزرگسالان این مشکل می تواند رخ دهد و خوشبختانه راه های درمانی برای آن وجود دارد.

افتادگی پلک به این معنا است که پلک فوقانی بیش از حد بیفتد. در این مشکل یا با پایین تر از حد معمول بودن لبه پلک فوقانی رو به رو هستیم یا پوست اضافی در پلک بالایی را مشاهده می کنیم. در این بیماری معمولا ترکیبی از هر دو حالت را مشاهده کنیم.

علل افتادگی پلک چیست؟

مهم‌ترین علل افتادگی پلک عبارتند از:

  • پتوز مادرزادی: این وضعیت به دلیل مشکل رشدی نوزاد اتفاق می افتد. این مورد عضله ای را در بر می گیرد که وظیفه بالا بردن پلک بالایی را بر عهده دارد. در حدود ۷۰٪ موارد، این حالت فقط برای  یک چشم اتفاق می افتد.
  •  پیری و افزایش سن: رایج ترین علت افتادگی پلک، پیری شناخته می شود. در این مورد افزایش سن باعث می شود بافت تاندون مانند پلک کش بیاید. این بافت، دارای نقش موثری در بالا بردن عضله بالابر پلک است. با این که مشکل افتادگی هر دو چشم را به طور معمول تحت تاثیر قرار می دهد، اما این امکان وجود دارد که در یک چشم بدتر نمود پیدا کند.
  • مایستنیا گراویس: امکان دارد افتادگی پلک از نشانه های مایستنیا گراویس باشد. این بیماری به عنوان یک اختلال نادر محسوب می شود که باعث اثرگذاری بر شیوه های پاسخ ماهیچه به عصب می شود.  این بیماری نه تنها ضعف عضلانی پیشرفته در پلک ها را موجب می شود، بلکه ضعف در عضلات، بازوها، پاها و سایر قسمت های بدن را به وجود می آورد.
  • بیماری های عضلانی: افتادگی پلک ممکن است از علائم یک بیماری عضلانی ارثی به نام oculopharyngealm usculardystrophy بوده و بر روی حرکت چشم ها اثر بگذارد و باعث ایجاد خلل در عمل بلع نیز شود.
  • مشکلات عصبی: عضلات چشم را اعصابی کنترل می کنند که از مغز می آیند. اگر شرایطی پیش آید که به مغز یا اعصاب جمجمه ای آسیب بزند، امکان ایجاد افتادگی پلک وجود دارد. از جمله این شرایط سکته مغزی، تومور مغزی، آنوریسم مغزی و آسیب عصبی مربوط به دیابت بلند مدت هستند.
  • مشکلات موضعی چشم ها: علت ایجاد این مشکل می تواند عفونت یا تومور پلک، تومور داخل حفره چشم یا ضربه خوردن چشم باشد.
کلینیک زیبایی مدرن دکتر مسعود مهاجری نژاد
کلینیک زیبایی مدرن دکتر مسعود مهاجری نژاد

راه های درمان افتادگی پلک چیست؟

روش‌های متنوعی برای درمان افتادگی پلک وجود دارد که در ادامه به صورت مختصر توضیح خواهیم داد.

درمان افتادگی پلک با نخ

این روش کلاژن را تحریک کرده و باعث سفت شدن پوست پلک ها می شود. در این روش از بخیه زدن زیر پوست استفاده می شود. بخیه ها را نیز احتیاجی ندارید بکشید زیرا خود به خود جذب پوست می شوند. آسان بودن، مدت کوتاه انجام آن، ارزان بودن و بر جای نگذاشتن زخم از مزایای این روش درمان افتادگی پلک است. از معایب آن می توان به ایجاد حساسیت‌ های پوستی، بی‌ حسی، عدم تقارن پلک‌ ها و حرکت کردن پلک‌ ها زیر پوست اشاره کرد. تاثیر آن را خیلی سریع مشاهده خواهد کرد اما با گذشت ۶ الی ۹ ماه که جذب نخ ها در پوست اتفاق می افتد، پلک ها به حالت اولیه باز می گردند و این روش دائمی نخواهد بود. هزینه این روش درمان افتادگی پلک را عوامل متعددی از جمله نوع نخ، تخصص پزشک، تجهیزات بیمارستان یا کلینیک و مقدار حاد بودن مشکل تعیین می کنند.

بلفاروپلاستی

این روش به عنوان یک فعالیت زیبایی شناخته می شود که هدف آن زیباسازی پلک‌ ها و از بین بردن افتادگی پلک است. پزشک با بی‌ حسی موضعی آن را شروع کرده و برش‌ هایی در پلک بالا یا پایین ایجاد کرده و پوست ‌های اضافی را بر می دارد و پلک را بخیه می‌ زند. برش های ایجاد شده و بخیه‌ ها با پنهان شدن در میان خطوط طبیعی پلک قابل مشاهده نیستند و جایی از زخم ها باقی نمی ماند. بلفاروپلاستی یک عمل دائمی و موثر به منظور درمان افتادگی پلک محسوب می شود و شما را از ترمیم بی نیاز می کند. اثر آن تا سال‌ ها بعد از عمل پایدار است. این روش درمان دارای دوره نقاهت دو هفته ای است. سعی کنید در این مدت نکات مراقبتی را رعایت کنید که عوارض عمل بلفاروپلاستی مانند عفونت، تورم، درد، خارش و غیره پیش نیاید.

درمان با لیزر

لیزر سلول‌ های قدیمی‌ تر پوست را از بین می برد و این موجب زیباتر و روشن تر شدن چهره می‌ شود. همچنین این روش درمان افتادگی پلک، کلاژن را بازسازی کرده و به مرور زمان باعث بهبودی افتادگی پلک می شود. این روش به کنترل دقت عمق درمان توسط یک متخصص پوست احتیاج دارد. روکش مجدد لیزر تولید کلاژن را تقویت کرده و باعث تحریک پوست در ناحیه درمان می شود و در نهایت ظاهر پوست را بهبود می بخشد. توجه داشته باشید بعد از این که درمان افتادگی پلک با لیزر را انجام دادید امکان دارد تا چندین هفته قرمزی، کبودی و متورمی پلک ها را داشته باشید. تاثیر درمان این مشکل با لیزر معمولا پس از گذشت ۳ تا ۶ ماه قابل مشاهده خواهد بود.

سخن آخر

قبل از انتخاب روش درمان افتادگی پلک لازم است با متخصص زیبایی در این خصوص مشاوره کنید. با بررسی سن، بیماری‌های زمینه ای احتمالی و نیز بودجه شما بهترین روش درمانی را پیشنهاد خواهد نمود. در کلینیک زیبایی مدرن دکتر مسعود مهاجری نژاد کلیه روش‌های جوانسازی بدون جراحی و بدون نیاز به بیهوشی انجام می‌گردد. به همین دلیل افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای و افرادی که منع استفاده از داروهای بیهوشی دارند می‌توانند جهت انجام کلیه اقدامات زیبایی و مشاوره در این خصوص مراجعه نمایند.

لطفا به این مطلب امتیاز دهید post

دیدگاهتان را بنویسید